Verschil tussen direct en indirect grillen

Direct en indirect grillen

Voldoende temperatuur is één ding, maar wat echt telt is hoe je ermee omgaat. Je kan kiezen uit de directe of indirecte hitte om te barbecueën of roken. Zelfs een combinatie van beide is mogelijk.

Direct grillen

Direct grillen op de barbecue

Directe grillen is de meest gebruikte methode bij de huis en tuin barbecueër. Hierbij ligt je vlees boven een sterk gloeiende warmtebron, bijvoorbeeld gloeiende kolen of een gasbrander. Deze gaarmethode is wat we doorgaans verstaan onder barbecueën. Deze methode kan ook bij het roken een heerlijke smaken opleveren.

Directe hitte is geschikt voor malse kleine stukken vlees die een korte gaartijd nodig hebben. Hierbij denken we aan hamburgers, steaks, karbonades, kipfilet, visfilet, schaaldieren en groenten. Deze hitte schroeit het oppervlak van je vlees meteen dicht. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s vast gehouden worden in je vlees. Ook zal er een mooie korst ontstaan terwijl je vlees vanbinnen mooi mals blijft. 

Indirect grillen op de barbecue

Indirect grillen

Bij indirect grillen bevinden de kolen zich aan de zijkant van je barbecue. Je vlees ligt in het midden van je rooster zonder houtskool of briketten er rechtstreeks onder liggen. Bij een gasbarbecue zet je de twee buitenste branders aan, en laat je de middelste brander uit. Ook hier ligt je vlees in het midden van je grillrooster boven de brander die uit staat.

Indirect grillen is een betere keuze bij grotere stukken vlees die een langere gaartijd nodig hebben. Denk hierbij aan ribbetjes en hele kippen. Tevens kan je dikke stukken vlees ook eerst dicht schroeien boven de hittebron (je kolen of gasbrander) en verder laten garen in de indirecte zone.

Een combinatie van direct en indirect grillen

Vaak is het aan te bevelen beide methodes toe te passen. Kippenbouten bijvoorbeeld kunnen eerst boven de directe hitte goudbruin gebakken worden. Om deze verder te laten garen kun je ze verplaatsen naar de indirecte zone.

Als je de dikke stukken vlees altijd boven de directe hittebron laat liggen is de kans groot dat je vlees vanbuiten zwart begint te kleuren en vanbinnen nog niet gaar is. 

De combinatie van beide methodes maakt het dus mogelijk om in dit geval je kippenbouten mooi goudbruin te bakken en helemaal gaar te serveren. Als gewenst kan je ook nog houtsnippers toevoegen (op je kolen bij houtskool of in een smokerbox bij gas) om een rookaroma toe te voegen.