Verschil in rookhout

Er bestaan meningen over welk hout er geschikt is om mee te roken, maar uiteindelijk is de persoonlijke smaak doorslaggevend. Als jij de rook van een bepaalde houtsoort de voorkeur geeft voor een bepaald stuk vlees, dan is dit de juiste keuze. 

Wie nog geen ervaring heeft met roken kan eerst aan de hand van suggesties bepalen wat je al dan niet lekker vindt. Ook dat hoort bij het plezier van barbecueën.

Roken kan je zowel met houtsnippers als houtblokjes. Ze worden op verschillende manieren gebruikt.

 HoutsnippersRooksnippers

Deze kleine houtspaanders zijn grof gespleten en hebben daarom een vroor oppervlak. Je moet de houtsnippers minstens 30min laten weken in water, anders vatten ze vuur. Als dit gebeurd zal ook de temperatuur in je barbecue verhogen.

Nu de snippers geweekt zijn leg je ze op de houtskool of briketten (briketten zijn aan te raden bij het roken). Heb je een gas barbecue dan plaats je de houtsnippers in een smokerbox. Deze plaats je op je rooster boven een gasbrander die aan staat. 

Een paar handen vol houtsnippers zijn ongeveer goed voor 15 ª 20 minuten aan rook. Moet je vlees niet zo lang garen op de grill, dan gebruik je de houtsnippers droog.

 Houtblokjes

De houtblokjes kunnen variëren van golfbal tot tennisbal formaat. Het standaard formaat van houtblokken (vuistgrote) smeulen een paar uur. Deze blokken zijn te groot voor een smokerbox (gas barbecue). 

Houtblokjes moeten niet geweekt worden voor gebruik. Water kan op een korte periode maar enkele mm in het hout trekken. Wil je voorkomen dat de blokjes vuur gaan vatten, leg ze dan aan de zijkant van je kolen. 

 Rookplank

Rookplanken zijn dunne planken hout die in verschillende formaten te verkrijgen zijn. Zo kan je voor het gewenste stuk vlees of vis een geschikt formaat vinden. Deze rookplanken kan je best minimaal één uur in het water laten weken. 

De rookplank leg je boven op je rooster, vervolgens leg je uw voedsel boven op de plank. Zodra de onderkant van de plank begint te roken haal je uw vlees van de rookplank en draai je de plank om. Je voedsel leg je weer op de plank, nu kan het weer verder garen. 

 Wood wrapswood wraps

Deze dunne vellen hout zijn meestal van cederhout gemaakt, en zijn een nieuwkomer op het rooktoneel. Ook deze vellen moeten geweekt worden in water, 10 minuten moet volstaan. Door het weken kan je de wraps makkelijk oprollen met je voedsel er tussen. Je kan deze dicht binden met keuken-garen. Laat deze ook weken of de garen branden door. Deze wood wraps geven een licht zoet aroma af.