6 BBQ veiligheidstips voor het bereiden van voedsel

Veiligheidstips bij het barbecueën 

Het is van groot belang dat je de gebruiksaanwijzing van uw BBQ goed leest en dat je vertrouwd bent met alle technieken en veiligheidsmaatregelen. Ook het onderhoud van uw BBQ is belangrijk, dit,kan je ook in de documentatie van je BBQ terug vinden. Mocht je dit niet meer hebben kan je dit altijd terug aanvragen bij de fabrikant.

Deze tips moeten ervoor zorgen dat je voedsel niet alleen lekker smaakt maar ook zonder probleem verteerd kan worden.

1. Vlees koud bewarenbarbecue veiligheid Vlees koel bewaren

Als je vlees te lang blootstelt aan temperaturen tussen de 4ºC en 60ºC  kunnen de ziektekiemen zicht vermeerderen. Laat je vlees daarom nooit langer dan nodig uit je koelkast staan (Op kamertemperatuur laten komen). Volg hierbij de aanwezigen in het recept. 

Na het eten is het altijd gezellig om nog uren buiten aan tafel te zitten. Neem wel even de tijd om het vlees in te pakken en in de koelkast te leggen. 

2. Let op de hygiëne

Spoel alles af wat in aanraking is geweest met rauw vlees, gevogelte of vis. Hieronder verstaan we je bestek, snijplank en ook zeker je handen. Liefst met water en afwasmiddel.

3. Vleesmarinades niet koud als saus

Gebruik marinades alleen als saus ze eens opgekookt zijn geweest. Zo dood je eventuele ziektekiemen die gevormd kunnen zijn.

4. Diepvries vlees langzaam laten ontdooien

Soms gebruiken we wel eens vlees dat uit de diepvries komt. Laat dit rustig ontdooien in de koelkast. Duurt dit te lang, dan kan je het vlees ook in een afgesloten diepvrieszak doen. Vervolgens leg je de zak met het vlees in water van maximaal 4ºC. Ververs het water liefst elk uur. 

5. Scherpe messenbarbecue veiligheid scherp mes

Zorg dat je messen altijd scherp zijn. Deze zijn minder gevaarlijk dan messen die stomp zijn. 

6. BBQ recepten zijn richtlijn

Meestal worden in BBQ recepten gesproken met tijdsaanduidingen (bijvoorbeeld 1,5u op 180ºC) De ene BBQ is de andere niet. Temperaturen kunnen schommelen en de gaartijd versnellen of vertragen. Ook speelt dikte van het vlees en nog andere factoren mee. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren van je vlees.