10 BBQ rooktips

1. Begin vroegtijdig

Veel aroma’s in rook zijn vet en wateroplosbaar. Dit betekend dat rookaroma’s het beste opgenomen worden door rauw voedsel. Als het roken langer duurt wordt het voedsel aan de oppervlakte droog en kan de rook niet meer zo goed binnendringen. 

2. Neem je tijd

Bij het echt roken wordt het voedsel met houtrook langzaam gegaard met de indirecte grill methode. Zo word zelfs taai vlees zo mals dat je het niet meer hoeft te kauwen. Ook producten die maar kort moeten grillen (steaks, garnalen, groenten enz) kunnen profiteren van de lekkere rookaroma’s.

3. Temperatuur onder controle houdenBarbecue Rooktips

Als de temperatuur tijdens het roken te veel schommelt kan het vlees taai worden. Bij bereidingen boven houtskool van meer dan één uur kan je daarom best een waterschaal in je BBQ plaatsen. Dit stabiliseert de temperatuur en vochtbalans.

In een rookoven zit vaak een vaste waterschaal gemonteerd. Werk je met een houtskool BBQ kan je een aluminium wegwerp bakje gebruiken die je vult met vloeistof. Deze plaats je in het midden van je kolenrooster tussen je houtskool of briketten.

4. Niet overdrijven

Beginners maken vaak de fout om te veel hout te gebruiken. Ze voegen steeds meer houtsnippers toe wat kan leiden tot een bittere smaak. Als vuistregel kan je stellen dat je de helft van de tijd gebruikt om te roken. 

5. Let op de kleur van de rook

Is de rook helder en wit, dan is hij klaar om het voedsel met de verleidelijke geur van gloeiend hout te verrijken. Zwarte rook is een teken dat de BBQ niet voldoende zuurstof krijgt, of dat je rookhout te vochtig is. Zwarte rook kan een roetkleur aan je voedsel geven. Probeer zacht hout met hars en vers hardhout niet te gebruiken. Deze vormen het zelfde probleem.

6. Laat lucht circuleren

Laat bij een houtskool BBQ het luchtrooster open en zorg ervoor dat het deksel er zo opligt dat de luchtopeningen aan de tegenovergestelde kant van de kolen zit. De geopende gaten zorgen ervoor dat de rook rond je voedsel circuleert en langs die zelfde gaten ook de BBQ verlaat. Zo krijg je een optimale luchtstroom en zuivere rook. Gaat de temperatuur van de BBQ te hoog of te laag, dan moet je deze gaten iets meer sluiten tot je de gewenste temperatuur bereikt hebt.

7. Blijf in de buurt

Roken is een vrij gemakkelijke bereidingswijze, maar toch moet je een beetje opletten. Laat het vuur nooit zonder toezicht achter en controleer regelmatig de temperatuur. Het kan altijd nodig zijn om de luchttoevoer bij te stellen. Bij langere bereidingen kan het ook nodig zijn om de kolen en vloeistof bij te vullen.

8. Laat het deksel dicht

Elke keer je het deksel opent verlies je kostbare rook en temperatuur. En juist deze twee factoren zijn doorslaggevend voor het succes. Open het deksel alleen maar als je kolen of vloeistof moet bijvullende of de gaarheid van je vlees moet controleren. Het beste is dat je dit allemaal in een keer doet en zo snel mogelijk. 

9. Laat je vlees bruin worden

Gegrild vlees moet een donkerbruine korst krijgen. Doordat het vet en de kruiden op het vleesoppervlak bakken en de rook alles omgeeft, ontstaat er een gekarameliseerde korst terwijl het vlees vanbinnen nog lekker mals is. Mooie donkerbruine korst staat gelijk aan een geslaagde missie!

10. Laat de ster schitteren

Nu heb je al dit werk gedaan om een mooi stukje vlees te roken. Laat dit stukje vlees dan ook de show stelen. Gebruik niet teveel of te zware marinades die de rooksmaak teniet doen. 

Barbecue Rooktips ribbetjes